sunnuntai 20. marraskuuta 2011

Vielä syksyn viimeiset värjäykset: veriseitikki, pikkuauringonkukka, paatsamankuori ja sinipuu


Suunnitelmissa on omat villapaitalangat, joten tilasin Virtain Villasta 3-säikeistä karstalankaa, joinka yksi säije on harmaa. Malli on vielä etsinnässä, mutta kaivoin pakastimesta kaikki loput veriseitikit 400 g ja 200 g lankaa. Langat jäi lähes kahdeksi päiväksi värjäysliemeen, kun en ehtinyt niitä pesemään,  punainen väri oli imeytynyt lankoihin hyvin ja liemi oli lähes kirkasta. En edes yrittänyt jälkivärjäyksiä. Vihreä lanka on värjätty pikkuauringonkukalla ja samalla reseptillä kuin aikaisemminkin. Kolmas lanka on paatsamankuorella 200 g ja 100g Virtain Villaa. Paatsaman kuori oli tilattu Riihivillasta jo viime syksynä, joten olihan se aikakin laittaa väripataan.


Paatsaman kuorella värjäys tuotti yllätyksen 200 g kuorta värjäsi 765  g lankaa!!! Ensin 100 g 3-Virtain Villaa,  2. värjäys: 100 g Kauhavan 2-säik. karstalankaa, 3. värjäys: 100 g Kauhavan 2-säik.karstalankaa, nyt lämpötila oli lähempänä 90 astetta, kun jostain olin lukenut, että puunkuorilla se tuottaa pysyvämpiä värejä, -tiedä häntä. Lankaan tuli kuumemmassa aavistuksen ruskeampi sävy. Jäähtyvään värjäysveteen päätin heittää vielä 100 g purettamattonta karstalankaa, koska paatsama sisältää tanniinia.  Tästä vyyhdestä tuli sitruunan keltainen (lanka alakuvassa).  4. värjäys:  200 g Kauhavan karstalankaa, toiseen vyyhtiin yritin rautapuretuksella vihreää väriä jälkivärjäyksessä - ei tehoa! Siispä kaikki neljä värjäyskertaa tuotti  500 g lähes samaa sinapinkeltaista väriä =0 Jos olisin tuon arvannut olisin voinut laittaa kaikki vyyhdit samalla kerralla! En siivilöinyt kuoria pois vaan annoin niiden liota  lankojenkin kanssa, kuoren roskat lähti ravistelemalla langoista aika helposti! Vasta 5. värjäyksessä huomasin värjäysliemen olevan sen verran vaalennut, että päätin laittaa värjäykseen paremmin värjäytyvää Novitan 7-veljestä 165 g, valkoista ja harmaata ja vielä riitti väriä näihinkin. En ole tosin keksinyt, mitä tekisin 400 g sinapinkeltaista karstalankaa.


100 g sinipuuta oli myös todella riittoisaa. Ensimmäisessä värjäyksessä olin blogeja lukemalla aavistellut värin riittoisuutta joten uskalsin laittaa 400 g lankaa värjäytymään, 100 g valkoista ja harmaata 7-veljestä värjäytyi lähes mustaksi, 100 g Virtain Villa tumman violetiksi ja 200 g Kauhavan Kangasaitan 2- säik. karstalanka jäi vaalemmaksi kuin Virtain Villa.


2.värjäys toi vaaleampia sävyjä, mutta aluksi näytti ettei väriä tule kunnolla, joten heitin sinipuulastut myös värjäykseen! Voi tyhmyyksien tyhmyys! Sinipuu on älyttömän tikkuista, eikä sitä tahtonut saada lainkaan langoista pois, loput täytyy nyppiä, kun langat keritään :( Tähän värjäykseen laitoin 200 g Virtain Villaa, 100 g Kauhavan Kangasaitan karstalankaa,  230 g luonnon valkoista ja puhtaan valkoista 7-veljestä.


Vielä 3. värjäys: 150 g valkoista ja 100 g harmaata 7-veljestä, näihin tuli vielä hienosti väriä!



Yhteensä 100 g sinipuuta värjäsin siis 1180 g lankaa  eli yli kilon!  Sinipuu ei kuulemma ole kovin pysyvä väri, mutta ajattelin silti uskaltaa käyttää lankoja villapaidassa!


3 kommenttia:

  1. Kiitos kommentistasi, hienoa kun taas uusi blogi löytyi:)
    Juu nyt pääsee värjäilleen talvellakin lankoja, kun ei aina tarvi luonnonvihreyttä odottaa, leikkokukkia vain kattilaan:)
    Oletkos facebookis, niin jos olet liity värikästä värjäystä ryhmään (koitan sellaista tässä sinne väsätä, mutta en ole varma kuinka kiinnostuneita löytyy.)
    Tuota lankaa olen kanssa värjännyt,(Virtain villan) antaa kivan efektin joukkoon tuo yksi harmaa säie.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänne blogiin pääsee myös Äkin kankureista, mutta huvikseni laitoin toisen osoitteen kommentin perään ;) Kyllä voisin värjäys ryhmäänkin liittyä!

      Poista
    2. Olenkin seurannut suoloisia värejä blogia, siellä kaikkea kivaa.
      Juul liity vain fb värjäys osoite on: https://www.facebook.com/groups/321717681174192/

      Ja muillekin saa jaella jos tiedät innostunutta porukkaa. Eipä siellä meitä montaa vielä ole.

      Poista