maanantai 15. lokakuuta 2012

Sinisten värien kurssi ja vähän muunkin...


Värjäyskurssilaisten morsingon kasvatus oli lähes kaikilla muilla epäonnistunut paitsi Tarjalla.  Tarja oli unohtanut pistää siemenet maahan alkukesällä ja laittoi ne vasta juhannuksen tienoilla... me muut laitoimme ajallamme, mutta minullakaan ei yksikään siemen edes itänyt, vaikka laitoin niitä kahteen paikkaan. Viime vuotiset morsingot kasvoivat kyllä hyvin ja sain niistä runsaan siemensadon ensi kesäksi.  Alkukesä olikin tosi kolea ja sateinen, aurinkoisia päiviä vain muutama, joten olisikohan siinä syy siementen itämättömyyteen, tai sitten ne vain hukkuivat märkänä litisevään maahan...Launataina toin omista morsingoista lehdet Tarjan morsinkojen jatkeeksi ja seurasimme tarkoin Riihelän Leenan ohjetta http://riihivilla.blogspot.fi/p/morsinko.html   Yksi virhe tehtiin, kun laitoimme morsingot liian väljään veteen kiehumaan ja jäähdyttääksemme lientä jouduimme jakamaan sen kahteen ämpäriin. Tämä luonnollisesti laimensi liemen ja värjäyksessä Tarja sai kauniita taivaan- ja  vaaleansinisiälankoja. Varmasti olisi tullut tummempiakin sinisiä, jos koko liemi olisi mahtunut yhteen ämpäriin.



Nyt olin tosi tyytyväinen, sillä saimme sentään sinisiä lankoja! Vuosi sitten syksyllä oma morsinkovärjäyskokeiluni toi vain vaaleansiniharmaita lankoja, joissa sinistä oli vain häivähdys =( Käytin silloin eri reseptiä! Tarja oli tyytyväinen lankoihinsa, sillä muuten kurssilaisten indgovärjäys toi tosi runsaasti tummansinisiä lankoja! Jälleen kerran vaikeuksia oli saada väriä niin kulumaan, että päästäisiin vaaleansinisiin,  jopa kurssilaisten langat loppuivat kesken. Olisi pitänyt ohjeistaa tuomaan vaikka vanha froteepyyhe värjäykseen, joka olisi riittävästi imenyt väriä! 


Tarjan tehdessä morsinkovärjäystä, me muut värjäsimme kokenillilla, hennalla ja punapuulla, sekä keittelimme lankoihin 24% alunapuretusta sunnuntaita varten sinipuuvärjäykseen. Olin saanut vinkin Eva Lambertin & Tracy Kendalin kirjasta "Värjäämme luonnonväreillä" ja pakkohan sitä oli myös kokeilla! Mielestäni pesuun ei nyt näistä langoista irronnut niin paljon irtoväriä kuin edellisenä syksynä sinipuulla värjäämistäni langoista, vai tuntuiko se vain siltä? Viime vuonna ensimmäisessä värjäysliemessä olleista langoista lähti väriä vielä käsiin neuloessani langalla! Kaikissa värjäyksissä käytimme esipuretettuja lankoja, joita olimme purettaneet yhdessä keskiviikkoiltana ja jatkaneet vielä Liisan kanssa torstaiaamuna, samalla kun olimme laittaneet värjäysliemet kiehumaan launantaita varten.


Hennaan ei oikein ollut kummoista innostusta kenelläkään, mutta kun olin lukenut,  A.K Tetrin "Luonnovärjäys"- kirjasta, että Iranissa hennalla värjätyillä langoilla voidaan saada mustaa indigovärjäyksessä.  Joten upotimme hennapuuron  esipuretettuja ja muutaman vyyhdin purettamattomiakin lankoja ja teimme kuumavärjäyksen. Langoista tuli kullanruskeaan vivahtavia ja mukavan kirjavia, joten olimme kaikki positiivisesti yllättyneitä. Loppujenlopuksi kukaan ei raskinut ilmeisesti edes laittaa lankojaan enää indigoliemeen. Itsekin kokeilin vain pienellä pätkällä ja sain vihreänmustan langan! Siis toimii!


Tässä kuvassa vasemmalla krapilla värjättyjä lankoja ja loput punapuulla.  Odotin kyllä hieman punaisempia lankoja, koska punapuuta oli sentään 300g, mutta nyt saimme aika lähelle samaa värisävyä kuin verihelttaseitikkilläkin ja jälkivärjäyksessä persikan värisiä lankoja.


Kokenillilla saimme ihania vadelmanpunaisia, mutta tyystin erivärisiä lankoja kuin omani olivat olleet aikaisemmin syksyllä värjätessäni?  Missä syy... silloin olin käyttänyt sadevettä ja purettanut langat pelkästään alunalla, koska viinikiveä ei ollut. Nyt käytimme kotitalousneuvonnan ikivanhoista kupariputkista tullutta hanavettä ja viinikiveä alunan lisäksi... oikealla minun vanhat kokenillilla värjätyt langat ja vasemmalla kurssilaisten langat. Pikkasen harmittaa, sillä kokenillin ensimmäiseen värjäykseen en laittanut yhtään omaa lankaa, koska ajattelin, että minullahan on jo kokenillilla värjättyjä lankoja... arvatkaapa vaan onko mistään aikaisemmasta värjäyksestä tullut noin upean vadelmanpunaisia lankoja!!!


Sunnuntai pyhitettiin sinipuulle ja indigolle. Vähemmälläkin määrällä indigoa olisimme pärjänneet hyvin, sillä naapurin S-marketista jouduimme hakemaan lisää lankoja indigovärjäykseen! Vaikka kurssilaiset tekivät pareittain 30 g indigoliemet niin saman kattilan ääreen olisi hyvin voinut tulla pari lisääkin!


Kotitalousneuvonnan pihapuut koristautuivat indigonsinisiin vyyhteihin!


Leila värjäsi valkoista sekoitelankaa, joissa oli akryyliä ja angoraa. Kummasti niihinkin otti väriä! Langoista tuli samettimaisia...ihan kuin samettilankaa.


Yönsinsiä tuli runsaasti... vaikka laitoimme useampia vyyhtejä kerralla liemeen, itse olin kastanut aina vain 100g ja 5 min. Lopuksi pidettiin vain puoliminuuttia lankoja, että saataisiin vaaleampia värejä! Tässä näitä Terhin, Maaritin, Heidin, Tarjan, Liisan, Leilan ja Eijan lankoja tuulessa heilumassa. Pihaan eksyi myös muutama jutusteliakin, kun huomasivat puissa roikkuvat langat=)

Tarja uudisti valkoisen kesämekon indigopadassa!





 Aurinkokin näyttäyti hetkellisesti!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti