sunnuntai 29. joulukuuta 2013

Samettijalkalanka sormikkaissa



Taas sain neuloa uudet hanskat vanhimmalle pojalle...tuntuu hukkaavan aina yhdet talvessa... Hauskasti raidoittaa tuo samettijalalla kirjavaksi värjätty vyyhti sormia! Miten ihmeessä raidoista tulee lähes identtiset, vaikka kerästä neuloo ensin toiset sormet ja sitten toisen hanskan ja siihen sitten sormet???


 

Niin ja tässä hanskoihin sointuvat sukat tumman harmaan ja mustan seiskaveikan lisäksi krapilla ja sinipuulla värjättyä seiskaveikkaa. Samaa krapilla värjättyä terrakottaa kuin hanskoissakin. Alakuvan sukissa keltainen on suomenröyhytatarilla värjättyä keltaista, muut värit Novitan 7-veikkaa. Keltainen on hieman vaikea väri yhdistää poikien sukkiin, mutta näin siitä tuli ihan mukiinmenevä ja nuorempi poika ainakin tykkäsi sukista.

maanantai 11. marraskuuta 2013

Syksyn viimeiset värjäykset





Samettijalka värjäys toi maaston vihreitä sävyjä Lauri sukkalankaan. Vyyhdin toisen
pään käytin kuparisulfaatti - , toisen ratasulfaattijälkivärjäyksessä ja vyyhden keskiosassa on samettijalan perusväri.(alunaa 10%, viinikiveä 5%)  Rautasulfaatti ei tehonnut, joten kun myöhemmin tein värjäyksen pikkusamettiruusun kuivatuilla kukilla ja punasipulin kuorilla upotin vyyhdin pään uudelleen väriin ja siitä sain  tuon tumman vihreän pään vyyhtiin. Lauri sukkalanka on tosi pehmeä, joten aloitin siitä syksyn neulomiskauden ja neuloin pojalle peruslapaset.



Männynsuomuorakkailla tein kaksoisvärjäyskokeilun A-K. Tetrin sienivärjäyskirjan ohjeella. Osa orakkaista oli aikaisemmin syksyllä löydettyjä ja pakastettuja, osan löysin ensilumen sulettua ja ne oli jo mukavasti vanhentuneita. Ensimmäiset kaksi vyyhtiä ovat ensimmäisestä liemestä, johon olin lisännyt ammoniakkia. Lankoina 7-veljestä ja wool, näistä wool on vihertävä ja molempien lankojen pinnassa on hieman sinistä. 7-veljeksessä oli pasmalankana karstavillalankaa ja siitä tuli  siniharmaa, eikä langassa ole lainkaan ruskeaa sävyä? Voisikohan männynsuomuorakkaan väri imeytyä paremmin käsittelemättömämpään lankaan kuin näihin Novitan lankoihin? Saman huomion teimme kurssilaisten kanssa.  Toinen ammoniakilla terästetty värjäys tuotti tuon vaaleavihertävän langan ja kun muutin värjäsliemen ph:n etikalla happamaksi niin silloin sain tuon punertavan maitokahvinvärisen langan. Lanka on 7-veljestä (lv)
Yllättävää, että emäksiksessä liemessä oli enää hieman väriä, mutta happamasta liemestä tuli taas noin tumma lanka. Sienen palaset olivat kokoajan värjäyksessä mukana ja lilluivat siellä lähes viikon, ennenkuin sain tehtyä tuon happaman värjäyksen.  Sieniä oli n 7 l pilkottuina 10 l kattilassa.

Tässä on värjätty lankoja punaisen pikkusamettikukan kuivatuilla kukilla (n. 2 l) ja kaupan hedelmäpussillisella punasipulinkuoria. Tiesin pikkusamettikukan antavan hyvän vihreän värin lankoihin, samoin kuin punasipulin kuorienkin, joten siksi keittelin näistä yhdessä väriliemen. Ensimmäisessä värjäyksessä oli 100 g Virtainvillan karstalankaa ja 50 g Woolia. Yllätys!!! Wool on ihanan tumman ruskea langoissa  purettena 10% alunaa ja 5% viinikiveä. 2. värjäys 100g Virtain villaa ja 100 g Woolia, luonnossa paljon parempi vihreä molemmissa langoissa kuin kuvissa! 3. värjäys 100g Woolia ja vahva lehmuksen vihreä. Jälkipuretuksia ei tarvinnut, sillä vihreää tuli ihan peruspuretuksessa =)

keskiviikko 23. lokakuuta 2013

Morsinkovärjäys ennen ensilunta


Onneksi ennen ensilumia ja kunnon pakkasia ehdin vielä kerätä kasvattamani morsingon lehdet, huuhdella ja tehdä niistä värjäyksen Riihelän Leenan ohjetta seuraten: http://riihivilla.blogspot.fi/p/morsinko.html   Ensimmäisessä kuvassa morsingot on huuhdeltu ja laitettu kiehuvaan veteen. Toisessa liemi on jo hapetettu ja lisätty natriumditioniitti, pelkistämään  indigo leukomuotoon eli vesiliukoiseksi. Lanka on liemessä keltaista, mutta kun vyyhdin nostaa kattilasta niin se reagoi happeen ja muuttuu siniseksi =)  Morsinkoja oli 1. 200 kg


Olin hankkinut lisää Pirtin Kehräämön silkkivillaa, jota viimevuonna värjäsin jo 300 g indigovärjäyksissä, nyt halusin käyttää omat morsinkoni ja värjätä niillä 200 g, että saisin jo jotain kunnolla tehtyäkin. Laitoin siksi ensimmäiseksi 15 min. 100 g silkkivillaa morsinkoliemeen ja seuraavaksi vielä 100g. Lankoja käytin liemessä kaksi kertaa, en tiedä kannattiko, mutta halusin parhaimman osan väreistä imeytyvän näihin lankoihin.  Lopuksi laitoin  valkoista 7- veljestä 100 g, sitten saman verran luonnon valkoista ja viimeiset vaaleimmat langat ovat 100g Novitan Woolia.  Tuo pieni pätkä noiden vaaleiden lankojen päällä on Woolia ensimmäisestä kastosta. Eli oikein mukavan siniset langat sain omista morsingoistani =) 



Tosin kun vertasin viimevuotisiin indigovärjäyksiin niin aika vaaleiksi silti jäi nuo omat langat. Tietysti olisin saanut tummempia värejä, jos olisin alottanut 50 g, mutta halusin nyt tallentaa morsinkovärjäykseni tuohon silkkivillaan, josta suunnittelen  tekeväni hihattoman tunikan itselleni.

keskiviikko 9. lokakuuta 2013

Syksyn kasvivärjäyskurssin satoa


Viikonloppu meni ahkeran värjäyksen merkeissä ja kurssilaiset kokeilivat varsin monipuolisesti erilaisia kasveja jopa kasvihuoneesta kerättyjen tomaattien varsia...

Yläkuvassa on Kaijan langat. Kaijalla oli monenväristä merinolampaan villalankoja ja varsinkin nuo tummanharmaat näyttivät väripadassa siltä, ettei niihin tule lainkaan väriä, mutta kuivuessaan väri paljastui. Ylärivissä on 1. krapin kylmävärjäys ja 2. kuuma värjäys < 70 astetta ja viimeinen 3. värjäys samoilla krapin juurilla > 80 asteessa!  Tuo tumman ruskea on tumman harmaassa langassa. Seuraavat langat ovat kielon kuihtuneilla lehdillä. Alarivissa 3 eriväristä pohjalankaa porkkanan naatit, kuparisulfaatti puretuksessa ja keltaiseen vivahtavat punasipulin kuorissa.


Aunen värjäykset: Vasemmalta krappilankoja, 3 keltaista kultapiiskuvyyhtejä, sitten samettiruusun jälkivärjäys, tummemmat vihreat harmaaseen lankaan värjätty tarhakäenkaalia, jota pakkanen oli nipistänyt . Pakkanen vaikutti tarhakäenkaaliin niin, että sinistä väriä ei tullut ja alakuvassa valkoiseen alpakkalankaan Arja sai hienostuneen mintunvihreän sävyn.  Vihreiden lankojen vieressä lupiinivärjäys, oranssi lanka on raparperi + keltasipulinkuorien jälkiväri. Tuo lämmin keltainen on raparperin ruskeilla siemenillä värjättyä lankaa. Ruskehtava lanka on tomaatinvarret + rautasulfaatti, sitten raparperin lehdet ja varret + rautasulfaatti ja viimeinen beigelanka on nokkosta. Aunella oli lankana Novitan 7- veljestä.


Arjan värjäykset: En nyt millään muista, mikä on tuo sinapinruskea lanka vasemmalla on, mutta olisikohan pikkukukkaisen samettiruusun 2. värjäys, tuo jännä mintunvihreä on kuitenkin alpakkalankaa ja tarhakäenkaalta, seuraavat ruskeat langat on villiviinin punaisia lehtiä, sitten harmaampi on raudalla höystetty vihreä tee, kellertävävät langat on lehtipuiden ruskalehtiä ja vaaleammat mäkimeiramia ja lipstikkaa. Tuo upea oranssi lanka on keltasipulinkuoria ja sitten keltaiset langat kanervan 1. ja 2. värjäys. Lupiinilangat on omenan vihreitä ja lopuksi krappivärjäykset. Arja oli kesällä ostanut langat Laukaan Keskiaikamarkkinoilta ja ne oli tästä lähialueelta aitoja suomenlampaan villalankoja.Värjäyksessä langat ottivat tosi hyvin väriä ja kerta kaikkiaan upeat värit! Arjalla onkin suunnitelmissa kutoa itse värjätyistä langoista shaaleja talven aikana.


Inkan värjäykset: Vasemmalta pietaryrtin varret 1. ja 2. värjäys, sitten pietaryrin kukat 1. ja 2. värjäys.Tuo vihreä tuli pikkusamettikukan kukilla ja oranssimpi auringonkukan siemenkodilla + 2.sipulinkuoriliemeen jätettiin lanka jäähtymään. Beigenvihreät kuihtuneilla maitohorsmilla ja punaiset krappivärjäyksistä.


Tarja ja Liisa olivat olleet jo aikaisemminkin kursseilla ja heillä oli projektina morsinkovärjäys eli itsekasvatetuista morsingoista sinistä. Käytimme taas Riihivillan Leenan hyväksi havaittua reseptiä ja taas toimi =) Vaikka Tarja ja Liisa teki samalla ohjeella niin silti he saivat erinsävyistä sinistä lankaa. Tässä tuli todistettua, että morsingon kasvupaikkallakin on väliä samoin langoilla. Tarjan langat olivat pehmeämmän sinisiä, kun taas Liisan langat kirkkaampia. Toisella lankana Maija- ja toisella Nalle-lanka

Tarja ja Liisa kastoi minun lv. seiskaveikat 50g omiin liemiinsä
 ja tässä huomaa hyvin sävyeron, vaikka toinen onkin 
aikaisemmasta kastosta.


Sunnuntain projektina oli Sirpalla ja Tarjalla männynsuomuorakas värjäys ammoniakin avulla. Tytöt seurasivat Anna-Karoliina Tetrin Sienivärjäyskirjan kaksoisvärjäystekniikan ohjetta emäksisessä liemessä värjäyksestä, hapanta ei ehditty kokeilemaan, mutta yllätys oli aikamoinen kun Tarja sai samasta padasta Maija-langasta kauniin tumman ruskean langan ja Sirpa karstalangasta upean yönsisnisen???  Ilmeisesti Maija-langan käsittelyt vaikuttivat siihen, ettei sininen väri päässyt orakasliemestä imeytymään, kun karstalankaan ne imeytyivät todella hyvin. Kuka olisi ikinä arvannut, että näin käy?

tiistai 24. syyskuuta 2013

Mistä saataisiin vielä kaksi kasvivärjäyskurssille?

Meillä on viisi kursslaista, mutta tarvitsemme vielä kaksi, että kurssi pidetään!
Jos olet kiinnostunut ilmoittaudu mitä pikimmiten, sillä viimeinen ilmoittautuminen on tänään 24.9. klo 19.00 mennessä, Äänekosken kansalaisopistoon, puh. 020 6322932. Kurssin hinta on 35e

VÄRIÄ KASVEISTA: 

 ma 30.9 klo 17-19.15 värjäykseen sopivat kasvit, pe 4.10 klo 17-19.15 ja  la-su 5.10-6.10 klo 10-15.15 ahkeraa lankojen värjäämistä! Kurssilla värjätään luonnosta tai vaikka omasta pihasta kerätyillä kasveilla ja sienillä upean värisiä lankoja syksyn neuleisiin ja kudonnaisiin. Paikka: Kotitalousneuvonta



keskiviikko 11. syyskuuta 2013

Mahtavaa =)


Päivi Hintsanen ja Ulla Lapiolahti ovat julkaisseet e-oppaan roskisvärjäämisestä! Kannattaa tutustua! Oppaasta löytyy perusohjeet värjäykseen ja ideoita kasviväripainantaan!

Opas on ladattavissa ilmaiseksi SULOisia värejä projektin verkkosivuilta
http://suloisiavareja.wordpress.com


Hei vielä ehtii ilmottautua syksyn värjäyskursseille!


Väriä luonnosta, kasvivärjäyskurssi Uuraisilla 23.9.-29.9.2013

Paikka: Uuraisten koulukeskus, kotitalousluokka
Ma:17.30-19.45, infoa värjättävistä kasveista ja niiden keräämisestä   Pe:17.30-19.45, La:09.00.15.45  ja Su:09.00.15.45  värjäystä eri menetelmin. -ilmoittautumiset, Jyväskylän kansalaisopisto

Myös Äänekosken kansalaisopisto järjestää kaksi värjäyskurssia:


VÄRIÄ KASVEISTA: 

 ma 30.9 klo 17-19.15 värjäykseen sopivat kasvit, pe 4.10 klo 17-19.15 ja  la-su 5.10-6.10 klo 10-15.15 ahkeraa lankojen värjäämistä! Kurssilla värjätään luonnosta tai vaikka omasta pihasta kerätyillä kasveilla ja sienillä upean värisiä lankoja syksyn neuleisiin ja kudonnaisiin. Paikka: Kotitalousneuvonta, ilmoittautumiset Äänekosken kansalaisopisto

VÄRJÄYKSEN JATKOKURSSI-SINISET VÄRIT JA ULKOMAISET VÄRIAINEET:

ke 25.10 klo 17-19.15 lankojen puretusta, la-su 26-27.10 klo 10-15.15  lankojen värjäystä:  sinistä idigolla ja mahd. morsingolla, sinipuulla violettia, kokenillilla purppuraa...uusia sävyjä neule- ja kudontalankojen palettiin! paikka: Kotitalousneuvonta, ilmoittautumiset Äänekosken kansalaisopisto

tiistai 6. elokuuta 2013

Liisan värjäyksiä kesältä!



Liisa piipahti ja toi nähtäväksi kesän kirjavaa lankasatoa...

IHANIA!!!!

Teki heti mieli kaivaa väripadat esiin ja unohtaa puutarhapation kiviurakka !
    
Värjäyksissä käytetty Mesiangervoa, Pietaryrttiä, Lupiinin lehtiä, Vatukan lehtiä sekä saniaisia+ verisetikkiä yksitellen tai erilailla yhdistellen.



Näissä sitten...

Tarhakäenkaali ja Vatukka sekä toinen lankapari Tarhakäenkaali, Vatukka ja Krapin jälkiväri.





Krapin kylmävärjäys jälkivärillä, joka muutaman päivän jälkeen lämmitetty 50-60 asteeseen ja lisätty  kourallinen kuivattuja veriseitikkejä. Koko ajan langat liemessä.
Kirjavat langat pussivärjäyksellä, joissa aiemmista värjäyksistä jääneitä Vatukan lehtiä, Tarhakäenkaalia ja krappipuruja. Viikko pussissa.

Kaikki värjäykset valkoiseen tai luonnonvalkoiseen Nallelankaan.



maanantai 1. huhtikuuta 2013

Talven neuleita


Hiihtolomalla neuloin krapilla ja suomenröyhytattarilla värjätyillä langoilla taas yhdet sukat. Viikolla keräsin talven aikana tekemiäni neuleita kevätaurinkoon kuvattavaksi.


Pipon neuloin Novitan ohjeella ((täältä), mutta lankana oli Wool ja kuviosta tuli siksi paljon sirompi kuin malliohjeessa. Langan olin värjännyt hennalla kullanruskeaksi ja pietaryrillä tuon tumman vihreän, jossa rautasulfaatti värjää keltaisen langan vihreään! Lapaset on krappilla värjättyjä lankoja, lisäksi raitoja erilaisilla värjätyillä loppulangoilla.


Kaveri oli hiihtolomalla tyttäriensä kanssa Suomessa ja koska nuorimmainen on meidän kummityttö niin päätin neuloin koko porukalle sukat kokenillilla värjätyillä langoilla, vaaleanpunaissa  varren raidat on sinipuuta, mutta muuten kaikki langat on kokenilla ja kokenillin jälkivärjäyksistä, joko harmaata tai valkoista seiskaveikkaa!


maanantai 28. tammikuuta 2013

20 väriä itsevärjätyillä langoilla villatakissa!


 Liisa kävi näyttämässa itse värjätyillä langoilla neulomansa villatakin ja siihen sopivat sukat! Voi miten ihana! Liisa oli alkuksi pätkinyt vyyhtinsä pari metriä pitkiksi langoiksi ja solminut pätkät yhteen samassa järjestyksessä. Vasta sitten aloittanut neulomisen. Lankojen päättelyä oli huima urakka, mutta neulepinnasta tuli kyllä todella upean värinen, oikea herkkupala!

Väreijä: marja-aronia, tarhakäenkaali, lupiininkukat, saksankurjenmiekka, leskenlehti, suolaheinä, puolukan varvut, juolukan varvut+ verihelttaseitikin jalat, pietaryrtti+krappi, veriseitikki, krappi, kanerva+pihlajanlehdet+saniainen, viiltosara, - osa vielä jälkivärjäyksiä ja lisäksi samalla kasvilla värjäyksiä, koska lopputulos on aina erilainen.



Oma villapaitani on vasta ajatuksen asteella. Jotenkin sukkia on vaan niin paljon helpompi neuloa teeveen ääressä, kun ei tarvitse miettiä, eikä tarkkailla kuviota =)



 Pojalle taas raitasukat indigolla värjätyillä langoilla ja ruskeat raidat krapista.
 Samaa ruskeaa krappilankaa myös alemmissa sukissa, kuin myös oranssit langat krapin kylmävärjäyksestä jälkiväreillä! Violetit raidat sinipuun ensimmäisestä värjäyksestä.



keskiviikko 2. tammikuuta 2013

Lapaset ja sukat indigolla värjätyillä langoilla


Peitin osan vyydistä tuotekelmulla ja langalla värjäykseen ja sain valkoraidallista lankaa, mikä mukavasti kuvioi lapaet ja sukatkin. Lapaset on ihan peruslapaset, sillä johonkin kummaan meidän perheen lapaset katoaa?  Nyt oli pakko tehdä paksuimpien rukkasten alle uusia lapasia ja ainahan näitä voi käyttää muutenkin, mutta siksi en sitten viitsinyt kovin kummoista kuviointia edes harkita. Siniset langat on indigolla ja harmaa tarhakäenkaalella värjättyjä!


Sinipuulla ja indigolla värjätyt langat hanskoissa. Tai siis paremminkin tuo vähän turkoosilta vivahtava oli alumperin harmaata krapilla kylmävärjättyä lankaa, jonka kävi hetken kokenilli- ja indigoliemessäkin!