Viikonloppu meni ahkeran värjäyksen merkeissä ja kurssilaiset kokeilivat varsin monipuolisesti erilaisia kasveja jopa kasvihuoneesta kerättyjen tomaattien varsia...
Yläkuvassa on Kaijan langat. Kaijalla oli monenväristä merinolampaan villalankoja ja varsinkin nuo tummanharmaat näyttivät väripadassa siltä, ettei niihin tule lainkaan väriä, mutta kuivuessaan väri paljastui. Ylärivissä on 1. krapin kylmävärjäys ja 2. kuuma värjäys < 70 astetta ja viimeinen 3. värjäys samoilla krapin juurilla > 80 asteessa! Tuo tumman ruskea on tumman harmaassa langassa. Seuraavat langat ovat kielon kuihtuneilla lehdillä. Alarivissa 3 eriväristä pohjalankaa porkkanan naatit, kuparisulfaatti puretuksessa ja keltaiseen vivahtavat punasipulin kuorissa.
Aunen värjäykset: Vasemmalta krappilankoja, 3 keltaista kultapiiskuvyyhtejä, sitten samettiruusun jälkivärjäys, tummemmat vihreat harmaaseen lankaan värjätty tarhakäenkaalia, jota pakkanen oli nipistänyt . Pakkanen vaikutti tarhakäenkaaliin niin, että sinistä väriä ei tullut ja alakuvassa valkoiseen alpakkalankaan Arja sai hienostuneen mintunvihreän sävyn. Vihreiden lankojen vieressä lupiinivärjäys, oranssi lanka on raparperi + keltasipulinkuorien jälkiväri. Tuo lämmin keltainen on raparperin ruskeilla siemenillä värjättyä lankaa. Ruskehtava lanka on tomaatinvarret + rautasulfaatti, sitten raparperin lehdet ja varret + rautasulfaatti ja viimeinen beigelanka on nokkosta. Aunella oli lankana Novitan 7- veljestä.
Arjan värjäykset: En nyt millään muista, mikä on tuo sinapinruskea lanka vasemmalla on, mutta olisikohan pikkukukkaisen samettiruusun 2. värjäys, tuo jännä mintunvihreä on kuitenkin alpakkalankaa ja tarhakäenkaalta, seuraavat ruskeat langat on villiviinin punaisia lehtiä, sitten harmaampi on raudalla höystetty vihreä tee, kellertävävät langat on lehtipuiden ruskalehtiä ja vaaleammat mäkimeiramia ja lipstikkaa. Tuo upea oranssi lanka on keltasipulinkuoria ja sitten keltaiset langat kanervan 1. ja 2. värjäys. Lupiinilangat on omenan vihreitä ja lopuksi krappivärjäykset. Arja oli kesällä ostanut langat Laukaan Keskiaikamarkkinoilta ja ne oli tästä lähialueelta aitoja suomenlampaan villalankoja.Värjäyksessä langat ottivat tosi hyvin väriä ja kerta kaikkiaan upeat värit! Arjalla onkin suunnitelmissa kutoa itse värjätyistä langoista shaaleja talven aikana.
Inkan värjäykset: Vasemmalta pietaryrtin varret 1. ja 2. värjäys, sitten pietaryrin kukat 1. ja 2. värjäys.Tuo vihreä tuli pikkusamettikukan kukilla ja oranssimpi auringonkukan siemenkodilla + 2.sipulinkuoriliemeen jätettiin lanka jäähtymään. Beigenvihreät kuihtuneilla maitohorsmilla ja punaiset krappivärjäyksistä.
Tarja ja Liisa olivat olleet jo aikaisemminkin kursseilla ja heillä oli projektina morsinkovärjäys eli itsekasvatetuista morsingoista sinistä. Käytimme taas Riihivillan Leenan hyväksi havaittua reseptiä ja taas toimi =) Vaikka Tarja ja Liisa teki samalla ohjeella niin silti he saivat erinsävyistä sinistä lankaa. Tässä tuli todistettua, että morsingon kasvupaikkallakin on väliä samoin langoilla. Tarjan langat olivat pehmeämmän sinisiä, kun taas Liisan langat kirkkaampia. Toisella lankana Maija- ja toisella Nalle-lanka
|
Tarja ja Liisa kastoi minun lv. seiskaveikat 50g omiin liemiinsä
ja tässä huomaa hyvin sävyeron, vaikka toinen onkin
aikaisemmasta kastosta. |
Sunnuntain projektina oli Sirpalla ja Tarjalla männynsuomuorakas värjäys ammoniakin avulla. Tytöt seurasivat Anna-Karoliina Tetrin Sienivärjäyskirjan kaksoisvärjäystekniikan ohjetta emäksisessä liemessä värjäyksestä, hapanta ei ehditty kokeilemaan, mutta yllätys oli aikamoinen kun Tarja sai samasta padasta Maija-langasta kauniin tumman ruskean langan ja Sirpa karstalangasta upean yönsisnisen??? Ilmeisesti Maija-langan käsittelyt vaikuttivat siihen, ettei sininen väri päässyt orakasliemestä imeytymään, kun karstalankaan ne imeytyivät todella hyvin. Kuka olisi ikinä arvannut, että näin käy?