maanantai 11. marraskuuta 2013

Syksyn viimeiset värjäykset





Samettijalka värjäys toi maaston vihreitä sävyjä Lauri sukkalankaan. Vyyhdin toisen
pään käytin kuparisulfaatti - , toisen ratasulfaattijälkivärjäyksessä ja vyyhden keskiosassa on samettijalan perusväri.(alunaa 10%, viinikiveä 5%)  Rautasulfaatti ei tehonnut, joten kun myöhemmin tein värjäyksen pikkusamettiruusun kuivatuilla kukilla ja punasipulin kuorilla upotin vyyhdin pään uudelleen väriin ja siitä sain  tuon tumman vihreän pään vyyhtiin. Lauri sukkalanka on tosi pehmeä, joten aloitin siitä syksyn neulomiskauden ja neuloin pojalle peruslapaset.



Männynsuomuorakkailla tein kaksoisvärjäyskokeilun A-K. Tetrin sienivärjäyskirjan ohjeella. Osa orakkaista oli aikaisemmin syksyllä löydettyjä ja pakastettuja, osan löysin ensilumen sulettua ja ne oli jo mukavasti vanhentuneita. Ensimmäiset kaksi vyyhtiä ovat ensimmäisestä liemestä, johon olin lisännyt ammoniakkia. Lankoina 7-veljestä ja wool, näistä wool on vihertävä ja molempien lankojen pinnassa on hieman sinistä. 7-veljeksessä oli pasmalankana karstavillalankaa ja siitä tuli  siniharmaa, eikä langassa ole lainkaan ruskeaa sävyä? Voisikohan männynsuomuorakkaan väri imeytyä paremmin käsittelemättömämpään lankaan kuin näihin Novitan lankoihin? Saman huomion teimme kurssilaisten kanssa.  Toinen ammoniakilla terästetty värjäys tuotti tuon vaaleavihertävän langan ja kun muutin värjäsliemen ph:n etikalla happamaksi niin silloin sain tuon punertavan maitokahvinvärisen langan. Lanka on 7-veljestä (lv)
Yllättävää, että emäksiksessä liemessä oli enää hieman väriä, mutta happamasta liemestä tuli taas noin tumma lanka. Sienen palaset olivat kokoajan värjäyksessä mukana ja lilluivat siellä lähes viikon, ennenkuin sain tehtyä tuon happaman värjäyksen.  Sieniä oli n 7 l pilkottuina 10 l kattilassa.

Tässä on värjätty lankoja punaisen pikkusamettikukan kuivatuilla kukilla (n. 2 l) ja kaupan hedelmäpussillisella punasipulinkuoria. Tiesin pikkusamettikukan antavan hyvän vihreän värin lankoihin, samoin kuin punasipulin kuorienkin, joten siksi keittelin näistä yhdessä väriliemen. Ensimmäisessä värjäyksessä oli 100 g Virtainvillan karstalankaa ja 50 g Woolia. Yllätys!!! Wool on ihanan tumman ruskea langoissa  purettena 10% alunaa ja 5% viinikiveä. 2. värjäys 100g Virtain villaa ja 100 g Woolia, luonnossa paljon parempi vihreä molemmissa langoissa kuin kuvissa! 3. värjäys 100g Woolia ja vahva lehmuksen vihreä. Jälkipuretuksia ei tarvinnut, sillä vihreää tuli ihan peruspuretuksessa =)

4 kommenttia:

  1. Kommentti tulee kenties jälkijunassa, mutta ... Värjäsimme viime kesänä Värjärikillan Turun alueen porukan kanssa mm samettijalalla: langat ilman puretusta! Vain ns jälkipuretuksessa käytettiin 1% rautaa ja tuloksena hyvin tummanvihreää!!

    VastaaPoista
  2. Hieno juttu, täytyypä ensi syksynä kokeilla, jos vain löytyy samettijalkaa =)

    VastaaPoista
  3. The Best 10 Titanium Prices per ounce
    The Best titanium quartz meaning 10 surgical steel vs titanium Titanium Prices per ounce. The Best Price per ounce. The Best titanium drill bits for metal Price per ounce. The Best Price titanium fishing pliers per ounce. The Best Price per ounce. The titanium trim hair cutter Best Price per ounce.

    VastaaPoista