keskiviikko 12. lokakuuta 2011

Moniväri värjäyksiä


Morsingolla värjätty Wool jäi mielestäni aika valjuksi, joten kun keittelin vanhan haavan kuorista värjäyslientä laitoin toisen morsinkovyyhtini sinne uudelleen värjäytymään parin solmun kera ja sain aika mukavan näköisen vyyhdin. Nyt värjäysten tavoitteena oli saada mahdollisimman monivärisiä vyyhtejä. Joten laitoinkin esipuretetun vyyhdin yhtä aikaa kahteen kattilaan. Toisessa kattilassa oli samettiruusua, tiikerikaunosilmää ja kanadanpiiskua toisessa kattilassa oli vanhan haavan kuorta. Värjäyksen loppuvaiheessa nostin vyyhdin ylemmäs ja lisäsin kuparisulfaattia kukkien sekaan ja rautasulfaattia haavankuoriliemeen.


Kolme viikkoa pidin lasipurkkiin kerroksittain ladottuja alunalla puretettuja vyytejä veriseitikkien ja samettiruusujen ym. rääppeiden seassa, lisäksi halusin varmistaa että saan keltaistakin lankoihin, joten ripottelin kuivattua paatsaman kuorta lankojen päälle. Langat oli täysin upotettuna värjäysliemeen ja kansi tiiviisti kiinni. Kovin lämmintä paikkaa ei tähän vuodenaikaan enää ole, mutta aika kivaa keltaoranssia lankaa sain Kauhavan Kangasaitan karstalangasta ja Novitan Woolista. Seuraavalla kerralla laitan suoraan veriseitikkejä yms. kerroksittain purkkiin, koska tämä oli rääppeillä tehty jälkivärjäys!


Alimmaisena ne lasipurkissa kylmävärjätyt langat, veriseitikillä värjätty punainen ja siinä päälimmäisenä se monivärinen vyyhti. 

2 kommenttia:

  1. Jännää puuhaa! Luuletko että värit pysyät noissa kylmävärjäyksissä?

    VastaaPoista
  2. Luulisin,sillä ohjeen poimin kontaktivärjäykseen Tetrin Lunnonvärjäys-kirjasta,Riihivillan Leenan ja muutaman muun blogeista. Lanka on kuitenkin esipuretettu ja huuhteluvesistä tuli varsin kirkasta. Mutta aika lopulta näyttää sillä en ole viitsinyt tehdä valonkestokokeita tms.Kunhan ensin raaskin tehdä näistä langoista jotakin käyttöneuletta!

    VastaaPoista