keskiviikko 12. lokakuuta 2011

Morsingolla ja veriseitikillä värjätyt langatKeräsin perjantaina  (16.9.) siemenistä kasvattamani morsingon ruusukkeet, joita etanat  olivat reijittäneet  (yht.780g) ja  tein värjääyksen ohjeen mukaan ( R.Aittomäki, H. Collander, H.Kotiranta; Luonnosta väriäkasveihin, 2010). Pilkoin lehdet, laitoin ämpärin täyteen kuumaa vettä  ja kannen kiinni 40 min. Poistin lehdet, lisäsin kidesoodan ja vatkasin, että vaahto muuttuu vaalean vihreäksi. Kun liemen lämpötila oli   55  astetta lisäsin natriumditioniitin  14  g käyttämällä hengityssuojaimia ja kumihanskoja.  Lientä seisotettiin nyt 40 min, sitten  kasteltu lanka liemeen ja annetaan olla 30 min, nostetaan ja leyhytellään ilmassa. Vaalena vihreä lanka alkaa sinistyä, sitten liemessä 10 min ja taas leyhytellään, sitten 4 min  ja vielä 10 min.  Asetetaan lanka varjoon kuivumaan ja pestään seuraavana päivänä.

Langasta tuli varsin harmaan sininen,  käytin Kauhavan Kangasaitan 3 - säikeistä karstalankaa ja Novitan Woolia. Woolista tuli vaaleamman harmaa,vaikka yleensä Wool saa vahvemman värin, pasmalankana olleet Isoveli -langoista tuli farkunsinisiä, varsinkin harmaalla pohjalangalla. Voi olla, että syksy oli vienyt jo osan väreistä,  mutta ensimmäisiksi sinisiksi langoiksi olen  tyytyväinen. Harmi kun seuraavan kerran pääsen kokeilemaan vasta ensi kesänä, sillä käytin koko penkin kasvuston!

Punaiset langat on värjätty veriseitikeillä, sillä ollen löytänyt niitä tosi hyvin tänä syksynä, samoin kuin ihan syötäviäkin sieniä.

1 kommentti:

  1. Minun morsinkolangoissa oli tänä vuonna sama juttu, väri jäi viimevuotista hailakammaksi. Ajat olivat sinun reseptissäsi hieman toiset kuin minulla, käytin Riihivillan ohjeistusta.

    VastaaPoista