lauantai 15. syyskuuta 2012

Indigovärjäyksiä


Testasin uudelleen indigovärjäystä. Nyt otin ohjeen Anna-Kaisa Tetrin kirjasta Luonnonvärjäys ja Indigoa käytin ohjeen mukaan 30 g. Värjättävää materiaalia ohjeessa tarvittiin 1 kg, mutta kuinkas kävikään... halusin katsoa, kuinka pitkälle väri riittää, koska värjäyskurssia varten se olisi hyvä tietää...Jokaista vyytiä pidin ohjeen mukaiset 5 min, uusinta kastoja en tehnyt. 300 g värjäsin tumman sinistä, 585 g värjäsin farkunsinista, 542 g värjäsin keskisinista ja 830 g taivaan sinistä! Sitten loppui langat, joten vaalean sinisiin väreihin en edes päässyt! Eli yhteensä n. 2,260 g . Toivottavasti värjäyksen jatkokurssilaiset osaavat ottaa mukaansa riittävästi lankoja, sillä kaikki ulkomaiset väriaineet ovat älyttömän riittosia jos pelkkä indigovärjäyskin vie yli 2 kg lankoja! Akaisemmin värjäsin kokenillilla 20g/600g lankaa ja sinipuulla. 100g/1200g lankaa!


Edelliseen indigovärjäykseen käytin Riihivillan ohjeetta ja tein ohjeen mukaisen indigokyypin, jossa indigoa oli 10 g. Vertailun vuoksi laitoin aikaisemman indigovärjäyksen vyyhdeistä osan etualalle. Tumman sinisiin väreihin en edes päässyt vaan lähinnä 100g sain kirkkaan sinistä, sitten aika monta vyyhtiä keskisinisiä ja vaalean sinisiä. Ehkä minun olisi pitänyt laittaa samalla lailla ensimmäiseen kastoon vain 100g, kun ahneesti laitoin 250g, joten siinä syy miksi en  saanut niitä tumman sinisiä lankoja! Liemessä langat olivat 10 min ja kastoin ne  3 kertaa, joten ensimmäisessä erässä olleet langat kuluttivat aika paljon jo liemen väriä. Osan lankoja laitoin vielä tuohon Tetrin ohjeella tehtyyn liemeen, sillä en ihmeesti välitä vaalean sinisitä langoista!


Viime syksynä tein Paatsaman kuorella värjäyksiä ja sain (500g) sinapinkeltaisia lankoja. Nyt heitin näistä yhden vyyhdin indigovärjäykseen ja sain mukavan havunvihreän langan. Seuraavan kerran kun teen idigovärjäyksiä laitan loputkin paatsamalla värjätyt langat =)

2 kommenttia:

  1. Minulle on käynyt samoin indigon kanssa vain vahvoja värejä ja langat lopuivat kesken. Indigo ei aina ole yhtä vahvaa ja silloin pääsee vaaleampiinkin väreihin.
    Kun keltaisen langan laittaa aika myöhäisessä vaiheessa kyyppiin, niin saa kivoja kirkkaanvihreitä sävyjä.

    VastaaPoista
  2. Tuo Tetrin ohje oli simppelimpi, kun kyypin teko jäi pois... ja se toimi hyvin. Hyvä tietää, että indigon värjäyksessä laatu voi vaihdella... ymmärrettäväähän se on jos hetken asiaa ajattelee, mutta eipä tullut itselle mieleen ;)

    VastaaPoista