maanantai 3. syyskuuta 2012

Viikonlopun namuvärjäykset


Torstaina laitoin suomenröyhytatarit likoamaan, sillä olin repinyt ne jo aikaisemmin pois, mutta unohtanut kottikärryihin. Kuivuessaan niihin oli tullut kaunis punaruskea sävy ja siitä tulikin mieleen kokeilla niillä värjäämistä. Keitettäessä niistä nousi aika ällö haju, mutta ulkokuistilla se ei niin kauheasti haitannut. 10 l kattilallinen suomenröyhytataria keitettynä n. 2 h ja väriliemi oli melko ruskea. Värjäykseen laitoin 100 g seiskaveikkaa (lv) ja puretin pelkällä alunalla, koska edelleenkään minulla ei sitä viinikiveä ole. Langan jätin yön yli liemeen jäähtymään ja aamulla nostin lähes sinapinkeltaisen langan liemestä. Jälkivärjäykseen laiton 100 g Woolia ja toiseen vyyhtiin tein solmun keskelle, että saisin kirjavaa lankaa. Näistä tuli voimakkaan keltaisia =) Mikä sopiikin hyvin, koska viikonloppuna oli suunnitelmissa kokeilla indigovärjäystä!  Kirjavan vyyhdin ehdinkin sitten solmia ja narulla hieman sitoa, ennekuin sunnuntaina upotin sen vielä 5 min indigoliemeen. Ihana lanka!!!!


Indigovärjäykseen käytin Riihivillan ohjetta, http://www.riihivilla.com/index.php?p=vaerjaeys-indigolla Indigokyypistä käytin vain puolet tähän erään ja puolet on vielä jäljellä =) Kaikkiaan värjäsin 500 g lankaa. Tuo sinivioletti lanka on viime syksynä krapin kylmävärjäyksessä ollutta harmaata seiskaveikkaa, joka jäi aika vaisuksi, koska laitoimme liikaa lankoja samaan liemeen. Nyt laitoin sen  kokenillin toiseen jälkiväriin ja vielä viimeiseksi indigoliemeen! Sitä on myös punottu ja solmittu, että siitä tulisi kirjava! 

Äidiltä sain värjäyskokeiluihin 1,2 kg valkoisia villalankoja, koska  hän purki vanhan käyttämättä jääneen jättivillapaidan. Pesin langat ja näyttävät imevän oikein hyvin väriä, lankakin on mukavan tuntuista, joten voi hyvin olla että ne päätyvät vielä uuteen villapaitaan värjättyinä =) Indigo värjäyksessä käytin niistä 300g.


Kokenillilla värjäykset ovat tässä. Hieman kamera huijaa väreissä, sillä jostain syystä punaiset värit eivät tahdo onnistua kuvauksissa. Päätin kokeilla 20 g kokenillia, 200 g lankaa ja 10% alunaa langan painosta aina värjäykseen. Ensimmäisessä värjäyksessä oli 50 g (v. harm) ja 50 g (lv) seiskaveikkaa ja 100 g Woolia. Toisen Wool vyyhdin tein mahdollisimman suurena vyyhdinpuussa ja solmin matonkuteen pätkiä 20 cm välein. Toinen värjäys samoilla suhteilla ja samoilla langoilla, jotta näkisin kuinka värit muuttuvat. Värjäyksessä käytin sadevettä ja lämpötila oli 80- 87 asteen välillä, koska olin jostain lukenut, että kokenilli kiinnittyy paremmin niin. Tummimmat värit annoin kuivua pesemättä pari päivää,  vrt. http://www.riihivilla.com/index.php?p=punaisen-vaerjaeys-kokenillilla  Viimeiseen värjäykseen laiton 100 g (lv) seiskaveikkaa ja sen krapilla värjätyn 100 g vyyhdin. Vielä viimeinen värjäys  värjäsi hyvin ja valkoisesta tuli oikein söpö vaalean punainen! Siispä 20 g:lla kokenillia värjäsin kolmesti ja yhteensä 600 g lankaa, vielä olisi värjäysliemessä ollut väriä, mutta en viitsinyt enempää.

Alakuvassa vertailun vuoksi indigolla värätty Wool ja ne aikaisemmin tarhakäenkaalella värjätyt siniset!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti